RSS

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Perkembangan Rifqy - 1 tahun

Thehehe ok sume, ibu dh abes susun anak gajah kat fv 2,ade lg beberape ekor lg yg lum susun, nebermind,abaikan dulu.. mari apdet milestone intan payung ibu yg semakin membesar nie..

Ecehh..skang nie pantang dgr lagu, music or henpon b'bunyi, Rifqy kompem angguk2 kepala sambil gerak2 kan bdn, 2 maknenyer dier menari ala2 rock gitu hahahaha sangat chumell itu gaye.. Bile henpon daddy bunyi jer, tgh nenen pon sgup benti semata2 nak angguk pala nyer pasal hiks Feberet song dier lagu chipmunks nu.. u..u.. yea..u..u..yea..

Kalo kasi die pegang brg or henpon lak , cube ckp "haloo..haloo", otomatik terus letak kat tinge..pandai tau dak tecik nie tp bile sampei taim malas die, wat derk jer, terus campak brg tue..heppp!!



Sengeh2 nie..gg still menten 6 btg jerh..

Me luv football..hehehe naek moto pon terbalik ka..

The very2 important ttg milestone Rifqy yg ibu nak share kat sini ialah, Riff dh semakin terer berjalan yeayyyyyyy!!! Kdg2 tue sampai die sendiri xleh control, laju kemain, terkangkang2 pastu gedebushhh jatuh coz xbley brake ekekekeke xpe laling, dlm tempoh pembelajaran mmg saket sikit yer, rajin2 pektis..Tp...kalo p suping kompleks , kejap2 jer daddy kasi eksesais kaki kat situ selebehnyer perlu dukung or masuk kat stroller sbb kalu tgu dier nak jalan sampai suk pagi la ibu x dpt nak membeli sbb lambat nak tgu die berjalan n sempat lg menyinggah ntah mane2 udak Rifqy nie... :)

Kalo daddy x pegang, suke2 jer nak jalan masuk kedai org :)


Tp yg sangat sedey skg nie, air susu ibu semakin kurang , buat basah2 tekak dier jer. Xpe la sayang, janji x putus terus air susu 2 sbb anak ibu sgt bekerjasame n sentiasa nak isap walaupon ciput jer ayernyer.. Lope lak nak stori mori yg Medela Swing ibu sudah sampai, sgt hepi but kutipan masih di takuk yg sama malah semakin merundum pada bulan pose aritue..huhuuu nebermind wat investment tuk 2nd baby nnt pump 2 n ibu akan pastikan adek Rifqy nnt fully breastfeed, NO susu formula insyaallah hehehehe..ehemmm Rifqy nak adek ker???? :p

Rite now Rifqy sudah tukar susu.. Dulu pakai Snow 0-12, pastu tukar Snow 6++ yg kaler kuning tu tp 2 minggu jer minum terus tukar Enfagrow A+, 1-3 tahun , flaber Honey. Susu nie still dlm tempuh trial lg, maktok yg sajes Riff cube susu nie, ibu tgk cam ok jer, try dulu . So far, xder saket perut n yak yak pon ok.. Agak mahal la susu nie tp utk Rifqy Boy, ibu ngan daddy x kesah, janji terbaekkk wokk!!

Maen2 cak cak plak adalah kesukaan Rifqy skg nie tp Riff x pandai sebut cak lg, die sebut "tih" sambil kepala terlentok2 kiri kanan kunun2 tgh cak la tue. Dlm kete, kalu duk dpn ngan ibu mmg leteh la sape yg ader kat blakang nak lyn cak2 dier.. Sikit2 kang lentok pala "tih", so org yg duk blakang 2 x phm2 lg kene lyn dak Riff nie maen hihihihi Taim nak tido kan dier kat katil pon same, mule la die ambik bantal die yg kecik 2 letak kat muke pastu "tih".."tih"..adoyaii...nak tido nie sayang, tih lagi ker..kalu x menyaut "tih" dier tu, selagi 2 la bising molot anak bujang ibu nie.. Pantang ade pape yg buleh dier menyorokkan muke contoh blakang langsir, tepi pintu, lemari sume "Tih".. :)

Sabtu nie ade appointment ngan paed Rifqy Dr Fadzillah tuk checkup n cocok setahun + pneumococcal.. hopefully Rifqy xdemam yer sayang..

Ok2 stop sampai sini dulu mengenai perkembangan terbaru Rifqy...Ehh..tuit..tuit lg satu lope nak apdet, Rifqy sudah pandai salam org, hulur jer tgn kat dier then ckp amin, terus salam ciom tgn, bagusnyer anak ibu. Ingat yer Rifqy, org tua perlu dihormati dan disayangi selalu. Amalkan.. Tp sume2 nie perlu lagi dipolish n dipektis supaya lebeh terer lagi.


@ Pavilion

Next N3 ibu akan apdet ttg tricycle baru Rifqy..sape yg bg?? Nak tau..?? tguuuuu... heehee




Raye Ke-2 @Beranang

Ini sambungan episode raye pertama yg lepas, Menjadi amalan setiap tahun,
raye kedua kitowang sume akan g beraya ke rumah adek beradek NekNyang kat Beranang. B4 2 NekNyang akan pegi kubur arwah mak, ayah, anak NekNyang yg meninggal (al-fatihah).

Kalo raye pertama tue rumah TokNyang mmg akan penuh dgn saudara mare, anak2 buah TokNyang,Org2 kampung n kwn2 Uncle Zainie yg dtg beraya. Kirenye raya pertama mmg xkan kuar beraya la sbb bz layan owang dtg.

TokNyang Rifqy nie kat kampong tue kire pangkatnye Tok Ompek@Empat (yer kot bunyinyer cenggitu) iaitu ketua adat minang. Ape2 function di bwh kawasan Kg Gagu membawa ke Sungai Legom akan melalui TokNyang Rifqy dulu. Cite lanjut ttg Tok Ompek nie ibu kene study dulu ngan Nyang. Kang salah citer, xpasal2 kene tulah hiks..

So sambung lik citer ektibiti raye kedua kat Beranang ni, rasenyer adalah dlm 4 buah rumah Rifqy pegi beraya aritue. .

"
"
"
"


"Sila bawa saya pegi raye"



Baru nak gerak memulakan ektibiti baraya



"Encem tak saya bu??"



PakNgah Mirul n Abg Boy



Auty Rinny


Nak mamam!!



Daddy2 bergosip :p




Para aunty, nenek n uncle berposing



Cepat Eiky entepremm..



Kat tangga pon buleh yo berposing



Peyut daddy sudeh moncet!! 2 manyak mkn kueh or minum ayer tue..hihihi


Balik dari Beranang terus jer g Seremban umah Nek Lang Rifqy n pegi Secret Recipe oder kek bufday Eiky tuk keesokan harinyer :)



1 Syawal di Shah Alam & N9

@ Shah Alam (Umah Maktok & Tokwan)

Seperti yg dijanjikan , ini lah gambar keluarga Rifqy di pagi Syawal yg syahdu sob.. sob..
Yg syahdu 2 ibu sowang jer sbb teringat kat arwah nenek Rifqy (al-fatihah) n xdpt same2 ngan family ibu yg laen di pagi raye sbb raye Shah Alam dulu, umah MIL.
Tengahari baru rempit lik Jelebu N9.



Tema tahun nie kaler ijau, tp xtau la ijau aper nie.. Ijau katak pisang kot hihihihi



Family sebelah mertua. Gambar PakLong Jeff jer xder sbb dier pon raye umah mil dier kat Klang.



Sian anak ibu, sampin dier x sama langsung..Leh plak ibu terloper nak beli sbb kalut2 nak carik baju melayu daddy aritue. Ermm terpakse la pakai sampin lame abg ayet.. Nnt ibu belikan yea sampin ijau..Rifqy pon ader stu lagi baju melayu baru kaler meron, Tokwan yg beli, macehh tokwan :)

Menu pagi raya umah maktok ialah nasi impit, kuah kacang, lodeh, ketupat palas, rendang daging&ayam dan tidak di lupe laksa Penang feberet daddy. Tue sume maktok masak bersama2 aunty2 Rifqy. Ibu tulun makan jer..apadaaa... :)


*****************

@Jelebu Negeri Sembilan (Umah TokNyang & NekNyang)

Dalam kol 4 lebey, Rifqy pon sampai kat umah Nyang..hushh hepinyer di hati ini.. Syiokk jer tgk gambar2 dorang nie dimana kitowang sekeluarga takder la pg tue tp x kire nak tepek gak sikit. Sgt jeles sbb tak dpt turut serta nieh..hihihihihi


TokNyang & NeKNyang tgh ready nak tgu anak2, cucu2 serta cicit2 dtg salam



Family ibu..Toktok xder sbb raye Dumai tahun nie



Anak menantu, cucu2 serta cicit2 TokNyang Yaacob n NekNyang Kamariah. Ni baru separuh nie, ramai gak xder.



Kazen2 ibu



Sgt suke picas ini..
Tomei jer gambar uncle n kazen2 Rifqy..

v
v
v
v
v
v


Rifqy sudah sampai!!! Mari kire wet raye..



Wat sume anak2 buah ibu serta sepupu tecil ibu yg chumell, sowie yer xdpt kasi sampol wet raye edisi Rifqy sbb sampol tue xsampai lg kat ibu taim nie, ibu kasi sampol wet MPSJ jerh..Skg sampol 2 dh ader, meh salam lagi sekali hehehehehe


To be continue....

Hepi 1 Year Old Rifqy..

Pada 22hb Sept lepas bersamaan 3 Syawal genap umo Rifqy 1 tahun..
Alhamdulillah anak ibu membesar dgn sehat.

Semuga anak ibu dipanjangkan umo, dimurahkan rezky, sentiasa mendengar kata, menghormati org tue, sentiasa syg ibu n dedi dan membesar menjadi anak yg bijak dan sehat... Insyaallah.. Ibu n Daddy luv Rifqy sgt2....

Ibu x de wat ape2 preparation tuk sambut bufday Riff nie juz wat potong kek kat umah Nek Tam n Toknyang bacakan doa selamat sket tuk Rifqy. Jum layan pic bufday boy..


Heppy Birthday Rifqy Hady
Tantek x cake Rifqy. Nie perasa Choc Chip Walnut
Name Rifqy org kedai tue salah eja daa



Sesi potong Cake



TokNyang mendoa sket tuk cicitnyer



Auty2 Rifqy yg kaki posing..heheheee


Terima Kaseh Daun Keladi pada family, saudara mara, kwn2 ibu yg wish besday n kasi adiah tuk Rifqy. Tahun depan ader lagi??? hiks

Milestone serta gambar2 raya akan di tepek kemudian kerana kebizian melanda ibu .. :)

~ HePi HaRi RaYe ~


SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTri



Buat keluarga tercinta, Sedare Mare Yg Dekat Mahu pun Yg Jauh, Kawan2 Ibu n Daddy, Special Follower serta Pembaca Setia Blog Rifqy..SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ..Mintak Sori If ade wat salah dan silap,terkasar laku dan terlaser..

Semuga semua hepi2 sahaja berhari raya bersame kluarga tercenta dan selamat sampai ke kampung halaman masing2.

Rifqy sekeluarga akan beraya di Shah Alam pada pg Syawal dan pulang ke Jelebu, N9 pada tengahari nya. So semua keluarga Rifqy di Negeri Sembilan nantikan kepulangan Rifqy bersame2 wet raya tau ngehehehehe

~ Salam Lebaran Dari Ibu , Daddy n Rifqy sekeluarga mmmmuahhh ~



Baju Raye..




Nie la baju raye Rifqy tuk tahun 2009. Xde la lawa manepon, cam yg ibu ckp kat N3 sebelum nie, sedap mate memandang sudehhh.

Alhamdulillah ade rezky tuk anak ibu pakai baju raye tahun nie. Banyak yg ibu rembat baju2 yg ade less heee ..Ibu n daddy Rifqy bukan org kaye pon, beli ikut kemampuan..

Ekceli sandal tak plan nak beli pon tp, bile ibu test pakaikan kasut2 Rifqy yg beli taim sales kat Hytex aritue, leh plak dh ketat. Mmg ibu jrg pakaikan kasut 2 tp ibu beli ms 2 saiz yg besar. Hushh aneh sguh. Cpt tol pjg kaki anak ibu nie.

Rifqy darling, hanya ini yg mampu ibu n daddy belikan utk persediaan raya Rifqy tahun nie. Bersyukur pd apa yg ader yer. Selamat Hari Raya Sayang..



JaLaN-JaLaN SoPing RaYe

Xde la soping manyak mane pon, lebeh kpd jalan-jalan cuci mate jer. Persiapan raya kali nie ibu sgt tumpukan untuk Rifqy. Yer la anak2 la paling sonok nak raye, walaupon Riff lum paham aper itu raya lg tp kelengkapan tuk dier mesti la cukup serba serbi. Baju raye ibu cume baju kurung moden 2 lai jer, cukup la tue kan, pas raye leh beli lagi heee harus la duet daddy yg akan di pau ahaks

Tema raye kali nie kaler ijau tp bukan terang sgt la. Xtau nak ckp ijau per tue. Layan jer la kaler tue, ok jer. Tinggal daddy jer lum dpt baju melayu kaler ijau 2.

Ekceli soping tuk Rifqy x abes lg nieh. Masih mencari2 dan membeli ape yg berkenan kat mate. Baju tuk boys sgt la x manyak pilihan.Laen la tuk dak pompuan, kemain santek lagi gaun2 dier. Gewammm jer nenguk!! Sib la anak ibu 2 boy, kalo x dh lame belikan gaun2 kembang 2... :)

Sepanjang jalan2 soping tingkap kat Sogo, Klcc, Sunway Pyramid, Mid Valley, Masjid India n Sacc nie, sgt byk sales yg dibuat. Ade la ibu grab beberapa lai tuk Rifqy. Jadi la dr xder kan. Baju yg new arrival, selai dua jer ibu amik, wat syarat hiks


@ Sunway Pyramid




@ KLCC





@Sogo



Buke Pose @ Chicken Hartz Sunway Pyramid




^
^
^
^
^
^
^
^
^
Aikk, ane gambar baju raye Riff nie??? Hehehe ibu lope nak snap. Nnt la ibu amik gambar taim raye ek. Kalo sempat ibu upload kt blog. Lagi pon tgl 2 hari lagi nak raye kan, ilek yer. Alaa xde la santek sgt pon, sedap mate memandang sudehhhhhh.... :)

Hmmm jgn lope lak sume, bufday Rifqy pon tgal kurang dr 5 hari lg. Dh standby adiah tuk Rifqy lom hiks Toktok ngan Nenek dh kasi wet raye ngan wet tuk adiah bufday Riff. Awalkan bagi. Itu adalah kerana Toktok ngan Nenek x raya kat sini. Anyway tenkiu sooooo much Toktok n nenek... ;)