RSS

I made this widget at MyFlashFetish.com.

LePaS SaBtu..Ahad la plak..

Hari Ahad mmg manyak kunduri kawen. Kat simpang2 jalan penuh dgn sign tanda arah g umah pengantin. Ishh teringat ms ibu ngan daddy nak kawen dulu.. hikhik

Kawan skolah ibu ada kawen kat 17 smalam. Pn Rasharwanee n En Iskandar. So Rifqy, ibu ngan daddy pon pegi together2 ngan Aunty Jema, A.Sham n A.Fida.. Sonok tol g kunduri nie, dpt jupe kengkawan skolah lik. Byk yg dh beranak pinak. Masing2 dokong anak termasuk la ibu..

Tema pengantin kaler putih itam..cantek!!! Perantin pon cantek sgt..tp ibu xdpt nak snap pic perantin coz ramai sgt nak ambik gamba. So Rifqy n ibu posing ambik gamba ngan kawan2 ibu jer la..



Wif Uncle Idir. Bile Uncle nak tawen nie??



Muke pelek sbb xpenah jupe Aunty padahal ari2 ibu kasi tgk jongkang jongkit, raja lawak n cakcakcak. Last ibu jupe aunty pon ms peknen Riff. Mane Riff nak cam aunty kan??



Ngan A.Jema n A.Sham Rifqy mmg ngam sgt, sampai bau aunty Jema pon dh kenal hikhik


Nape nanges lak nie.. X encem la..
(A.Mala,A.Huda,A.Cza,A.Jihan,Rifqy,Ibu N A.Jema)


Kat kunduri 2 pon ibu x lama coz Rifqy pon da lapa, ibu nak lik kasi Rifqy mkn n tido kan kejap. Sian penat panas2 kat kenduri 2..

***------------------***

Hari da ptg, puyut pon lapa. Lps mandikan Rifqy, Kitowang kuar lg g mkn. So g la mkn ikan bakar kat padang Jawa dgn uncle Rais n Aunty Nora ( Ibu ngan daddy jer mkn, Riff tgk jer hee )

Lps mamam, continue jalan p Centro Klang. Kengkunun nak carik menan ketuk2 tuk Rifqy coz Toy r Us wat warehouse sales kat situ. Erm tp xde pon menan yg sesuai tuk anak ibu. Last2 ibu beli soft book tuk Rifqy. Suke anak ibu. Sok becar blaja pandai2 yer..

Baju Pooh Classic pon ader jual kat situ gak. Mahal la. Kalo Daddy leh bwk ibu g MyDear kt Puchong ibu nak usha bajuPooh Classic kat situ lak. Mama Adam dh pegi. Murah katernyer. Baju tito Riff pon manyak dah singkat2, tinggi dh anak ibu nie :)



Kat dpn Centro 2 ada tempat tuk maen2 nie. Pelagi ibu pon masukkan Rifqy maen kat dlm 2. Rupernyer masuk kene pakai token. Ibu x beli pon token tue coz xtau. So apek sori arr.. :)




Nie la soft book Rifqy cap Simple Dimple (betoi ker name bende nie)..Rm6


Berakhir la ektibiti weken Rifqy..Ape agaknyer citer tuk next weken nie yer..Erm duk umah jer la plak..









EkTiBiti HaRi SaBtu..

Ape citer Rifqy minggu nie?? Bese la, taim weken jer la mcm2 ektibiti si Riff nie wat. Ini adalah kerana ibu ngan daddy akan bwk Riff kuar jalan, kasi explore lebey sket ( ekceli ibu yg nak jenjalan :p)

Sebelum 2 ibu nak declare yg Rifqy sudah clear dr mintik2 merah yg jahat itu..alhamdulillah..So ari Sabtu mmg Riff ade follow up checkup kat Demc. Dr Fadzillah cek totally clear. Demam zero, mintik2 pon zero.. Then Riff kena cocok tuk Influenza 2nd dose. Xnanges pon, sebek sket jer. Pasni tgu setahun baru cocok lik yer cayang. .







**---------------------------**


Ptg 2 bwk Riff nengok final bola sepak SKT .. MPSJ vs MPK..MPSJ naib johan. Ms Futsal aritue MPSJ champ kalahkan MBSA, hahaha pdn muke Uncle idirr :p Nnt maen futsal ngan Riff lak yer uncle, nengok Riff canm daddy tak hee.. Taim bola dh stat, Rifqy ngan daddy sgt kusyuk nengok. Yg Abg Ayet lak asek maen jer. Lari sane lumpat sini, penat nak handle mamat sorang nie..



Abes bola, pegi jusco lak. Nak belikan Abg Ayet , En Toby die (kwn train En Tomes). Sebab dh janji, dlm kete asek sebut jer. Sampai kat bhgian Tomes n frenz. Ibu ngan Abg Ayet pon carik la En Toby die. Tp xder. Yg ader En Duck Train jer. Sib Abg Ayet xkesah coz dia tau En Toby xder stok. Skg nie koleksi Abg Ayet dh ader 5.. En Tomes, En James, En Henry, En Gordon n En Duck. Target pas nie En Toby n En Spenser. Kopak la duet mama ko.. Rifqy tumpang maen train Abg Ayet jer tau :)


**Ape ektibiti hari Ahad Rifqy lak.. to be continue..next N3 ya..**


PanTau..PanTau..!!

Alhamdulillah.. pemantauan yg ibu wat sejak mlm semalam hingga ke pagi nie, mintik2 jahat itu sudah makin ilang hooray!! Ektibiti menyapu ubat kat bdn Rifqy diteruskan hingga baek sepenuhnyer.

Mlm td bersilat2 ibu nak pakai kan ubat sapu 2 kat bdn Riff. Dia asek nak bangun jer,. Camner la gayanyer maktok taim nak sapu ubt 2 ek..ermmm

Mlm nie daddy lik. Besh nyer..Daddy ade SKT kat Klang, MPK tuan umah tahun nie. Daddy cam bese maen futsal la .Ibu?? Hehehe x maen pape, stat masuk MPSJ dh x aktif lgsg sukan, sbb 2 gumuk kikikiki ..

So, keje ibu skang nie akan sentiasa pantau kesihatan Rifqy. Insyaallah suk ilang kot..amin!! Nnt kiter update di N3 akan dtg yer.. :)




WiPeR Ooo WiPeR (Video)


Nengok Rifqy maen on off wiper kete daddy :) Bile wiper 2 benti bergerak, die akan on kan balik.

Siap ader akak yg lalu kat sebelah 2 basah terkene air wiper , sori kakak :) Semakin alert dan

cerdik Rifqy skang nie..

Mintik2 merah???

Dua hari lepas, ibu dah leh say babai to demam coz Rifqy dh sehat.Tp lepas lik dari pasar malam smlm menyebabkan hati ibu dan daddy resah gelisah semula,gundah gulana, tensen pon ader..uhuks uhuks.. Muke Rifqy naik mintik2 merah same ngan sekeliling pinggang dier la... huh apakah itu???

Daddy ckp ilek ibu, ilek.. dun panik..dun..dun..Dgn itu, ibu pon mule menenangkan diri sendiri lalu brkata2 la ibu di dlm hati "anak aku xder pape,xder papae. insyaallah".. Mungkin panas masa g pasar td, 2 yg naek merah cam ruam..

Kt opis arinie ibu nanyer beberape org mommy about dat mintik2 merah, ramai yg berpendapat itu mebe sbb pns, anak berpeloh2 lantas mengeluarkan ruam huduh yg tidak disukai oleh para ibu sekelian.. ermmm mebe2, pendapat yg bernas ..

Bile Lik kije, ibu nengok xder kurg pon mintik2 2, makin byk ader la. Maktok ckp mcm nak kena dmam campak..aduyaii adoii adoii suspen tol ibu..terpakse berulang semula ke klinik utk mengkompomkan samada campak or denggi or chikungunya or pape la...

Pg la ibu ke Klinik Dr Rosli kt Sek 18 (ibu xpenah bwk Riff cek kat sini lg, tp kecik2 dulu Toktok slalu bwk ibu kat sini kalu demam) Rifqy xmeragam n cam bese suke naek keter. Dier seronot jer dpt maen stereng kete daddy 2. Td ibu tgk die sdh pandai on kan wiper kete. 2 nnt citer kat entry akan dtg yer...

Bile turn Rifqy jupe dokter, dokter pon belek2 la muke n bdn Rifqy. Cek pala demam ker tak..Anak ibu nie lak akan wat muke konpius ala2 x bersalah dier 2. Lps cek sume dokter ckp cume ruam biase jer. Bukan campak or pape demam yg berkaitan nyamuk. Lege atiku dgr ..Dokter bg ubat sapu kat bdn, bg bintik jht 2 ilang n ubat makan tuk gatal2 (tp x bg pon Riff mkn ubat gatal 2)


Semuga mintik2 anak ibu cpt ilang n bebas dr sebarang penyakit yg x dihingini.. Lps satu, satu anak ibu nie.. :'(


Award Dari Mama Adam :)


Wahai Mama Adam, macehh..

Rifqy da amik award nie..

1st taim dpt award,.teruja toll :o

Betoi ker care ibu ambik award nie..hehehe

Lopeh nie apo nak buek, kat sapo nak bg lak...

Huh manyak kena menuntut kat Mama nie...wacaaa :)













BeSdaY Rifqy (9 mnth)

Weeee.... diam x diam anak ibu dh 9 bulan hari nie. Dah becar intan payung ibu sorang nie. Epi Bufday cayang!!! Tp... si besday boy nie demam la plak huhuhuhu cedey...Xpe xpe anak ibu kuatkan, rajin2 makan ubat yer..Org ckp slalunyer setiap anak demam 2 ade makne, cam gg nak tumbuh ker,nak berdiri ker or jalan. Tp bile ibu raba gusi Riff, lom ade rs gg. Tp si kecik nie kemain terer gulung lidah die skg,daddy pon xpandai. Mebe gusi die gatal ,gg nak naek kot ehem ehem.. :)

Nak tau achievement terbaru Rifqy.. Haa die skang dh pandai duduk sendiri. Bile nak tido kan die pon asek nak duduk n maen2 lg.. Mumbling pon ntah pape ntah tp dh pandai sebut abahh.. abahh . Mebe terikut ngan anak2 yg maktok jaga sume pgil Tokwan die abah so Rifqy pon terikut agaknyer. Atau pon itu hanyalah perkataan bese bg baby2 cam Rifqy. Ermm ibu mesti la sentiase berpikiran positif so ibu anggap la Rifqy sudah mula mahu blaja bercakap. Ibu mesti psiko diri sendiri hiks ..Kalo marah die akan ckp aaa..ah, aa..ah

Anak ibu nie ropernyer garang gak org nyer..Jgn la pakse or rampas pape brg kat tgn die siap la tantrum die dtg. Kalo satu brg yg die nmpk 2, die xdpt ambik, lg bising la sore die bebel. Paling ibu klaka aritue die mrh mama Abg Ayet. Xtau la ape yg die hangin. Buikannyer kitorg takut. Gelak lg ader. Apa la anak ibu nie..hee

Lately die Riff sudah mula mahu menunjukkan bakatnyer dgn berdiri lepas tgn. Cewahh.. kemain lg. Tp taim die nak wat camtu tgn ibu ngan daddy dh standby kat blakang. Terlentang lak la anak ibu nnt.

So Rifqy, hrp2 bile dh 10 bln nnt ader la sesuatu pencapaian baru ek sayang..


DeMaM Tak Ok lg

Semalam mlm ms Tokwan anta Rifqy kat umah, Rifqy dah x demam. Lega la sket ibu rs.

Tp pg tadi dlm kol 5 lebey bdn Riff pns lik iskkk.. Ibu pun kalut la kejutkan daddy. Daddy bgun lapkan bdn Riff ngan towel basah.


Kol 8.30 td mandikan Riff ngan air sujuk sbb panas xkurang lagi. Sehingga tengahari nie still pns lg bdn anak ibu nie.

Dlm kol 3 ptg, ibu rasa dh kurg sket panas bdn Rifqy.
Lps bg mkn bubur nasik yg maktok wat, mkn ubat n mandikan ngan air sujuk , skg nie Rifqy tgh lena tido.

Sian anak ibu kejap ok, kejap demam. Bile tgh mlm jer, mula la stst panas..
Harap2 ade la kurang sket mlm nie..


**Selamat Hari Bapa to En Daddy, Toktok, Tokwan n sume yg bergelar bapa. Hari nie mebe x celebrate father's day coz Riff x sehat huhuhu.. Kalo ok sket, kite mkn kat luar ngan daddy yer. Daddy pon kije skang nie..




Rifqy DeMaM LaK

Adushhhh... smlm baru jer tau yg anak kawan ibu si Adam tue cirit birit ngan demam. Cian dier.. Skali bile ibu lik kijer jer si Rifqy pon demam jugak daa,pala ngan badan panas jer...ayakkks!!

Smlm ajak maen2 pon takde mood sgt. Asek melekap jer nak nenen ibu. Trase mulot Riff panas. Asek sebek jer dgn tibe2, bese la bile sakit Rifqy manje sket..

Stok ubat demam Riff pon dh abes, so ibu juz lumur pala ngan asam jawa n letak towel basah. Kurang la sket pns nyer. Dh mlm2 sket baru la aktif nak memaen.

Yg lawaknyer, slalu kalu demam Riff kurang minum susu tp mlm td rs nyer selang 1 1/2 jam ibu asek kene wat kan susu tuk dier jer. Kalo tgh mlm jrg bgn nak susu cuma nak nenen jer. Tp tgh mlm td 3 kali bangun nak susu.Pas minum susu, ngopek lg nenen ibu.. ish ish ngantuk ibu :)

Pagi td lps mandikan Rifqy, dh bg susu n makan, baru daddy bwk Riff g jupe dokter ambik ubt demam. Demam pon dh kurang sket. Skang nie Riff ade kat umah maktok mamam nasik lak. Mintak2 mlm kang demam dah xder.. Cepat2 sembuh yer syg mucuk2 ibu nie..

*** Dear Adam cepat2 sembuh gak yer :)



SePeTang BeRsAmA Rifqy..

Ini la ektibiti Rifqy ptg2 Sabtu or Ahad if duduk ngan Tokwan n Maktok. Tokwan akan bwk Riff skali masa anta Paksu training bola kat Mpsj.Bese la, kalo ibu ngan daddy x kemana weken, Tokwan akan mai ambik Rifqy bwk lik umah or p jenjalan.

Sementara nunggu Paksu abes, Rifqy akan same2 join Maktok jogging kat track tu.. Pic2 nie aunty2 Riff yg snap kasi kat ibu..

Ape la yg anak ibu duk nengok kat blakang 2 sampai muntang mate.. :)




Nyum..nyum..nyum..Kite mamam lu smpai kenyang peyut!!! Pastu baru la jogging maktok..





Maktok ngan cucunyer berposing sambil eksesais.. Rifqy syg,. org g jog mane pakai jeans ,apa la heee




*******

Malam 2 plak ibu bwk Riff nengok daddy maen bola kt Mpsj. Tp x nengok pon,ibu ngan Riff lepak kat guest room ngn Aunty Nora serta adek2nyer. Kat sini Rifqy ade kawan. Name die kakak Mia, anak buah aunty Nora . Kakak Mia nie umo die 2 tahun lebey, tp nak dekat same tinggi ngan Riff hee...





Cewahh tanteknyer tayang muntut anak2 ibu nie..




Rifqy wif Kakak Mia


HePi FaTher's Day!!!

Sempena Hari Bapa yg bakal tibe nie..Riff n ibu nak wish epi father's day untuk daddy.. tenkiu sbb jadi daddy yg baek,caring,penyayang n segalanyer tuk Rifqy walaupon kini ibu sudah jd ranking # 2 kot kat hati daddy coz Rifqy dh cop #1 tue ( huhu sib kat anak :p) . Daddy mmg the best..We love u daddy mmmuahhhh

X lupe jugak tuk Toktok n Tokwan tenkiu..tenkiu..tenkiu..so much coz jaga, bg mkn minum yg cukup n sayang ibu & daddy dari kecik sampai besar. Kalo xde Toktok n Tokwan, xder la ibu ngan daddy n xder la Rifqy skang nie hehehe.....

Also papa Abg Ayet, Tok Nyang n to all daddy2, ayah2,abah2,papa2 , father to be n pape gelaran tuk seorang bapa. SeLaMaT HaRi BaPa!!!!!!!!

Terima la poem bahasa omputih yg ibu copy paste dr internet nie. Sori la , ibu xpandai nak wat ayat tuk luahkan betapa ibu appreciate nyer jasa seorg daddy.. So poem nie sgt memberi makna dari ibu n Rifqy tuk Daddy,Toktok n Tokwan..


"Dad, Thank You."

Thank you for the laughter,
For the good times that we share,


Thanks for always listening,
For trying to be fair.

Thank you for your comfort,
When things are going bad,

Thank you for the shoulder,
To cry on when I'm sad.

This poem is a reminder that

All my life through,

I'll be thanking Allah

"For a Special Dad like you."

*******

"Kasihnyer Ibu Membawa Ke Syurga..

Kasihnya Bapa Berkorban Nyawa"



Tok Nyang




TokTok


Tok Wan


Daddy Rifqy (Addy Shairullyzam)






Daddy!!! We Love u Soooooooo Much!!


Ujung Minggu

Lambat tol ibu apdet ektibiti Rifqy kan?? X sempat nak ngadap pc kat umh 2, asek ade jer halangan terutama dr Abg Ayet ngan Tomes nyer, Nie pon curi2 wat kat opis hehehe..



Nak tau pe citer ujung minggu Riff baru2 nie??? Hehe pe lagi jalan2 la. Pegi nengok daddy game bola,pg Uptown Shah Alam, g kenduri kawen Tok Ndak n g Sunway Pyramid..hohoho sonok..sonok..


Kalu dulu, taim weken ibu jarang dpt kuar jenjalan sbb daddy slalu ade game, kene kije, bla..bla.. Hah skg daddy weken slalu free, pe lg ibu ngan Rifqy ambik kesempatan la..hiks

Pasni bile daddy dah stat bz, kite duk umah diam2 yer Riff.. Tgk tibi, layan katun..

Gambar2 akan di upload kendian sbb ibu x bwk card reader p opis ( card reader pon minjam mommy yott nyer,asek lope nak g beli ).


**********



Nie la gambar mase weken aritu.. Sila2 la tinjau..




Pagi2 dh maen ayer.. Idea nak letak Rifqy dlm besen nie ms ibu nengok mama Affan yg wat. Cam besh jer, yg si kenit nie mmg suke la kalo di bagi maen ayer..


@ Kenduri Tok Ndak




Camat Pgntin Baru Atok!!!! Nie la Tok Ndak Riff. Tok Ndak nie adek arwah nenek yg 2nd last. Wife Tok Ndak org Sabah. Tantekkan..Erm Riff sampai lmbt kat kenduri Tok Ndak coz daddy kene kijer. Org pon dh nak lik..





Nek Teh Riff yg control ayu kwang kwang kwang. Bile nenek nak kawen nie?? Sume dah kawen, tgal Nek Teh jer tau!!





Ehem..nie adek bongsu arwah nenek. Coming soon Rifqy akan dpt uncle or aunty, xtau lg coz wife Tok Su tgh peknen 5 mth. Tahniah2!! 3 tahun Tok Su tgu..Xsbr Riff nak maen ngan anak Tok Su nih hee


@Sunway Pyramid

Sebenarnyer g sana cam xder motif jer. Dah mlm lagipon. So just jalan2 n g mkn jer..


"Daddy!! Rifqy nak mkn ayam" Pandai ker anak ibu baca menu 2..sengeh jer lebey hee





Erm..daddy dh penin pala..Riff ngan ibu same jer kaki jalan hahaha

+

ViDeO MeRanGkaK n BerDiri

Wahahaha anak ibu sudah laju merangkak ...suke..suke.. Berbunge2 riang di hati ibu nengok perkembengan Rifqy..Ermm semakin luas la skop penjelajahan dia kat umah.. Bukan 2 jer, sekarang nie kemain suke suki die memanjat2 kat sofa, bakul baju, tepi katil,lemari n segala bende yg boleh dipanjat. Bile dpt berdiri n paut kat tepi sofa sikit puye hepi,siap mengekek2 ketawa..




Siap timing lagi 2 b4 nak stat merangkak..Usha line lu..





Sibuk nak manjat kosi yg tinggi 2.. Huh ibu yg dok rakam pon tak tenang jiwa, takut die terlentang ke belakang